ראשית כל אינני מגדיר את עצמי כמומחה בתחום חיפוש העבודה, יחד עם זאת חשבתי על זה שישנן מדי פעם כל מיני כתבות או מאמרים של "מומחים" לכאורה שמתיימרים להבין בתחום. כמה מהם באמת חיפשו עבודה לאחרונה? קל מאוד לרשום מהמשרד הממוזג או מהבית בימינו למרות שרוב אותם מומחים כנראה מזמן לא עברו את התהליך המתיש והמייגע. לכן החלטתי ליצור מאמר שמביא את הרשמים והעצות שלי בתור מי שחווה את התהליך הזה לא מעט פעמים, אני מקווה שתמצאו את המאמר הזה מועיל עבורכם.
הגדרת יעדים 🎯
הגדירו יעד ברור של איזה תפקיד אתם בדיוק מחפשים, מה השאיפה, איזו רמת שכר והאם תהיו מוכנים להתפשר בשכר או לחילופין בתפקיד עבור שכר.
הקפידו להבין מה העבודה דורשת והאם אתם עומדים בתנאים שדורשים. זה כמובן מצוין אם יש לכם שאיפות גבוהות אבל אם תכוונו לתפקיד שהוא מעל מה שאתם יודעים או מסוגלים כרגע זה עלול לגרום לכם לתסכול גדול ולבזבוז זמן יקר של תהליך. לכן, דעו קודם כל מה אתם רוצים להשיג ומה ההיצע שיש והאם אתם מאמינים לגמרי שאתם מסוגלים ויכולים לעמוד בדרישות המשרה אליה אתם מועמדים. לחלופין גם אל תגישו מועמדות למשרות נמוכות מיכולתכם.
הדבר עלול לגרום לכם תסכול רב אח"כ לכשתתקבלו ותצטרכו שוב להתחיל את התהליך המייגע מחדש כשתחפשו אתגר חדש.
קורות חיים 🗒️
קורות החיים שלכם חייבים לבלוט מעל השאר. אינכם יכולים להרשות לעצמכם שהקו"ח שלכם יהיו אפורים ולא בולטים מכיוון שאם כן, לא תצליחו לבלוט לטובה בקרב המעסיקים שמקבלים מאות אם לא אלפי קורות חיים מדי יום. ישנם היום אתרים שמציעים בתשלום הכנת קבצי קורות חיים ובנוסף גם אתרים בהם תוכלו לעצב בעצמכם קו"ח מסוגננים וצבעוניים עם תמונה, דבר שכבר יכול להבליט את קורות החיים שלכם מול השאר.
בקורות החיים התמקדו ב-3 השנים האחרונות, כאשר מידע לא עדכני מלפני 6 שנים לצורך העניין סביר להניח שלא יהיה רלוונטי, בטח לא בפן המקצועי. הקפידו לכתוב על כל מקום עבודה כך שיהיה תמציתי אך מפורט מספיק. בנוסף, ציינו פרויקטים שביצעתם והבליטו את החוזקות שלכם.
מאמרים נוספים
ממליצים 👥
רבים חושבים שאם הם הגיעו לשלב הממליצים אפשר כבר לתפור את החליפה ולהכין את העט לקראת חתימת החוזה, לא כך הוא המצב. לממליצים שתתנו יש השפעה עצומה על קבלתכם לעבודה. לכן הקפידו להכין את הממליצים מראש וסכמו איתם שיתנו המלצה טובה, גם אם אתם בטוחים שזה מה שיקרה לא מזיק להזכיר.
אם אתם עוזבים מקום עבודה או אפילו מפוטרים, הקפידו על סיום יחסי עבודה בצורה תקינה ומכובדת, סבירות גבוהה שתזדקקו לכך בהמשך הדרך. ההמלצה של המעסיק הקודם עשויה להיות זו שתקבע אם תתקבלו למקום הבא. בנוסף תתפלאו לדעת שלמראיינים יש את היכולת להגיע לכל מיני בעלי תפקידים הקשורים לעבודתכם הקודמת גם מבלי שתתנו להם פרטים. לא מעט פעמים הם גם מכירים אנשים מהמקום הקודם שלכם אז יש להיזהר מאוד עם מילים שנאמרות על עמיתים לשעבר.
הכנה לראיון 👩🏻💼👨🏻💼
ראיון עבודה הוא סיטואציה מלחיצה שמעמתת אתכם לא רק מול מראיינים שיכולים לשאול שאלות קשות אלא גם מול עצמכם ומול ההישגים שצברתם עד כה. אז קודם כל בפן המקצועי זה הזמן לעבור על חומרים, לתרגל, לקרוא ולהתמקצע עד כמה שניתן, זאת למרות שאין לדעת מה תשאלו ומה תהיה רמת השאלות המקצועיות.
יש ששואלים בע"פ וישנם כאלה שנותנים מבחן של כמה שאלות, הגיעו מוכנים לכל תרחיש. זה בסדר לא לדעת הכל אבל כן צריך לענות על מספר שאלות הגיוני. לגבי השאלות שחוזרות על עצמן כמו ספר לי על עצמך, למה עזבת את מקום העבודה הקודם וכו', הכינו קובץ עם שאלות נפוצות, הכינו תשובות ושבו עם עצמכם או עם מישהו אחר כמו חבר, בן או בת זוג שכנים וענו על השאלות.
ברגע שתעשו זאת, אתם תגיעו מוכנים יותר ותהיו הרבה יותר מלאי ביטחון ופחות תופתעו. לא מומלץ להסתמך רק על המזל או על אינטואיציות.
שווקו את עצמכם 😇
גם אם אתם אנשים צנועים וביישנים, בראיון עבודה צצה ההזדמנות לעוף על עצמכם, ללא הגזמה כמובן. הדגישו את ההצלחות שלכם, דברים שעשיתם, פתרונות שמצאתם, פרויקטים שעשיתם ועוד. כמובן שאם העבודה דורשת עבודה בצוות הדגישו שיש לכם את היכולות ואתם מתאימים לעבוד בצוות או לחילופין אם העבודה היא one man show הראו כי אתם מסוגלים לעבוד לבד, הדגישו את היכולות לפי דרישות המשרה.
לסיכום ✏️
אומרים שחיפוש עבודה הוא עבודה לכל דבר וזה נכון. הקפידו כל יום לשלוח קורות חיים, נצלו קשרים, הפיצו את זה שאתם מחפשים עבודה, ותראו שאתם כבר תכנסו למוד הזה של חיפוש עבודה. זה עלול להיות מתיש ואף מתסכל במיוחד אם תהיו בתהליך מתקדם ובסוף לא תתקבלו, אך זכרו – כשדלת אחת נסגרת אחרת נפתחת. חשובה לא פחות גם התמיכה מסביב של המשפחה והחברים בתהליך הארוך. מאחל לכם למצוא את עבודת חלומותיכם במהרה.
כותב המאמר הוא אבינועם גרוסמן, בן 36 נשוי +2 מעפולה, עובד בתחום הסיסטם והתקשורת מזה 10 שנים ובעל ניסיון אישי עשיר בחיפושים ומציאת עבודות.
שאלות נפוצות
האם כדאי לי להשקיע בפן העיצובי של קורות החיים שלי? אולי אפילו להשתמש בעזרים חיצוניים?
שאלה מצויינת! בטח שכדאי להשקיע בזה. ישנם היום אתרים רבים (חלקם בתשלום), אשר בהם ניתן לעצב בעצמך את קורות החיים שלך. אנו חייבים שקורות החיים שלנו יבלטו מעל כל השאר 🙂
כדאי לי לשלוח קורות חיים לכל משרה שאני רואה?
ממש לא! תמיד כדאי לדעת מה אתה רוצה להשיג והאם נראה לך שתוכל לעמוד בזה. לחלופין, אל תגיש קורות חיים גם למשרה נמוכה מיכולתך.
ברשימת הממליצים- במי כדאי לי לבחור?
כדאי לבחור באנשים שעבדו איתכם ושיש לכם קשרים טובים איתם.
גם אם אתם בטוחים שהם ייתנו לכם המלצה מעולה, הזכירו להם לפרגן לכם. 😉
איך עליי להתכונן לראיון?
כדאי לעבור על חומרים, לתרגל, לקרוא ולהתמקצע עד כמה שניתן.
בנוסף, מאד מומלץ להכין קובץ עם שאלות נפוצות, להכין תשובות ולהתאמן עליהן. בהצלחה!
כדאי לי להוריד מחירים כדי שיסגרו איתי עסקה?
שאלה טובה!
הימנע מהורדת מחירים באופן אוטומטי, אלא רק כאשר אתה מרגיש שזה מה שיעשה את ההבדל ויגרום ללקוח לחתום אצלך. בכל אופן, גם אם הורדת מחיר- כדאי להגיד ללקוח שישמור על חשאיות.
מה כולל הסכם התקשרות?
ההסכם צריך לפרט את השירות שאתם מציעים, את היקף האחריות לשירות שלכם, את לוחות הזמנים של אספקת השירותים, את תנאי התשלום, את מדיניות הביטולים, את התנאים לביטול החוזה, האם קיימים פיצויים עקב הפרת תנאי התחייבות, מהי תקופת ההתקשרות ועוד.
בנוסף, יש לתת את הדעת על עניינים של קניין רוחני ועל שמירת סודיות ואי תחרות.